Blog

Laatste nieuws

Previous Next

Vooraf alles opmeten voorkomt problemen bij verbouwing

Het is vakantie en je hebt een mooie opdracht voor de verbouwing van een basisschool. Het perfecte moment om de bestaande bouw in te meten en te inspecteren. Een ontzettend belangrijk onderdeel in het voortraject van een verbouwing.

Het is vakantie en je hebt een mooie opdracht voor de verbouwing van een basisschool. Het perfecte moment om de bestaande bouw in te meten en te inspecteren. Een ontzettend belangrijk onderdeel in het voortraject van een verbouwing.

Meten is weten. Het is een cliché, maar dat maakt het niet minder waar. Toch komt het nog regelmatig voor dat de bestaande situatie niet wordt ingemeten voordat de verbouwing start, vertellen projectleiders Ben Meijer en Tim Nuijten van bouAd. “Met name bij kleinere projecten gebeurt dat nog regelmatig. Maar je hebt als adviesbureau wat ons betreft een gaatje in je hoofd als je het niet doet. Het is zó belangrijk om precies te weten hoe de huidige situatie is. Dat je het met eigen ogen hebt gezien. Het levert je zoveel op tijdens de rest van het project.”

Minimaliseer faalkosten

Alles wat je opmeet, wordt vastgelegd in de verbouwingsplannen, vertellen Ben en Tim. “Het vormt de basis, de onderlegger voor je hele project. Denk aan de tekeningen die de aannemer gebruikt tijdens de bouw. Of wat dacht je van het inkopen van materialen? Als je daar een foutje in maakt, kan dat grote financiële gevolgen hebben. Het verwarmingssysteem gaan we bijvoorbeeld hergebruiken. We weten nu precies welk formaat radiator waar hangt, zodat we alle onderdelen op een passende locatie terug kunnen plaatsen.”

De belangrijkste reden om wel in te meten en te inspecteren is het minimaliseren van de faalkosten, zoals dat zo mooi heet in de bouw, aldus Ben en Tim. “Dat houdt in dat je de kans op meerwerk zo klein mogelijk maakt. Meerwerk is een grote ergernis voor opdrachtgevers, vooral dankzij de snel oplopende kosten die er meestal mee gepaard gaan.”

Rehobothschool ontwerpHet gevaar van oude tekeningen

En dus togen de twee projectleiders van bouAd vorige week naar Waddinxveen om de Rehobothschool in te meten. Het was vakantie, dus kon er in alle rust gemeten worden zonder gestoord te woorden door rondrennende kinderen. Het meetwerk leverde naast alle extra input over maten en gebruikte materialen ook twee belangrijke inzichten op. “Stel dat we de Rehobothschool niet hadden ingemeten. Dan hadden we bij de uitvoering een aantal grote problemen gehad”, vertellen de projectleiders. “De school bestaat nu uit twee aparte gebouwen, die we met elkaar gaan verbinden via een corridor. De daadwerkelijke afstand tussen de twee gebouwen was echter zo’n 40 centimeter korter dan op de oude tekening was aangegeven. Vaar je blind op de oude tekeningen, dan ga je dus echt de mist in. De onderdelen van die corridor worden op maat gemaakt in de fabriek. Ze hadden echter nooit tussen de beide schoolgebouwen gepast. Dat zijn hele dure grappen.”

Een ander mogelijk probleem dat werd getackeld tijdens het inmeten was de muur van beide gebouwen. “Daar moet hier en daar een stuk uit gesloopt worden. Tijdens het inspecteren zagen we dat enkele stalen kolommen deels ingemetseld waren in de bakstenen muur. De oude tekeningen zijn van tientallen jaren terug en natuurlijk niet zo gedetailleerd als we ze nu maken. Deze kolommen stonden dan ook niet op tekening. Kom je daar pas achter tijdens de verbouwing, dan kan dat zomaar flinke vertraging opleveren.”

Toch weten Tim en Ben ook wel dat je niet alles 100 procent waterdicht krijgt, ook niet met inmeten en visueel inspecteren. “Het zou best kunnen dat ook nog een aantal kolommen volledig ingemetseld zijn in de muur. Maar dat zijn uitzonderingen, want ons plan is straks sowieso voor 90 tot 95 procent waterdicht.”

Voordelen

Nog even de voordelen van inmeten en visuele inspectie op een rij:

  • Veel meer inzicht in huidige situatie
  • Op oude tekeningen ontbreken vaak belangrijke details die je wel ziet bij inspectie
  • Voorkom tegenvallers en vertraging tijdens de verbouwing
  • Minimaliseer de faalkosten van het project
  • Voorkom onnodig en duur meerwerk

Wil jij ook niet voor verrassingen komen te staan bij die geplande verbouwing? Neem dan vooral contact op met bouAd. Onze professionals verzorgen graag het inmeten en inspecteren van jouw pand om de kans op onverwachte kosten voor meerwerk zo klein mogelijk maken. 

Image

bouAd adviesgroep
Zeeweg 144
2224 CH Katwijk

Postbus 2006
2220 BA Katwijk

T: 071 361 17 22
I: www.bouad.nl
E: info@bouad.nl

bouad WeTransfer

Volg ons

Certificering

Image
Image
Copyright © 2020 bouAd.

Website door All2Graphic grafische studio - Katwijk zh

Zoeken